Jak neulovit diváka

Nový film Tomáše Vorla Ulovit miliardáře měl být podle vyjádření autora tak silnou provokací, že začal připouštět možnost likvidace své osoby. Je ovšem otázkou, zda dokázal „nastavit zrcadlo“ společnosti, zesměšnit podvodníky, lobisty, policii, Romy, Židy, novináře a podnikatele, nebo zda tento deklarovaný cíl neztratil na své síle díky prvoplánovitosti tématu a jeho uchopení.


Zmíněné vyjádření vybízí ke srovnání s „provokacemi“, které točí Michael Moore. I když se nejedná o dokument, i když s divákem manipuluje, i když záměrně dělá z oblíbenců hrdiny a z ostatních karikaturní panáky, nelze autorovi upřít šikovnost v tom, že film u diváka vyvolává emoce. Bohužel to nelze tvrdit o Miliardářovi. Náročnější publikum film nemůže zaujmout vůbec, pro mladšího diváka není atraktivní tématem a divák konzumní zase neocení nutnost u filmu přemýšlet. Jediná, jasně se nabízející cílová skupina, je „hospodský povaleč“, který ví, že „policajti kradou, politici jsou podmazaní a jejich miliardy zprivatizoval kdejakej xindl v jaguáru“. Pro zjištění této skutečnosti nemusí ovšem opustit pohodlí oblíbené hospůdky 4. kategorie a jít do kina, protože toto téma předmětem jejich debat u piva každý den.
Bohužel, protože film jasně ukazuje talent režisera, herců i ostatních tvůrců. Talent je ale promarněn ve spustě prvků, které divák nemůže vnímat a pochopit. Tomáš Vorel nám tedy asi záměrně lhal a jeho film je součástí nějakého širšího židovsko-cikánsko-politicko-podnikatelského spiknutí sledující tajný cíl o kterém nevíme. Pokud měl být film takový, jak autor říká, bylo lepší netočit film, napsat otevřený dopis nebo trestní oznámení.

Ulovit miliardáře
Česko, 2009, 88 min
Režie: Tomáš Vorel st.
Hrají: Jiří Mádl, Milan Šteindler, Tomáš Matonoha, Tomáš Vorel ml., Miroslav Etzler, Gabriela Partyšová, Tomáš Vaněk, Ester Janečková, Josef Carda, Radomil Uhlíř, David Vávra, Bolek Polívka

0 komentářů: