Dobře utajená kněžna

Do kin přichází nový americko-český film Kněžna Libuše. Z ohlasů recenzentů vyplývá, že se bude jednat o filmovou „událost“ roku. Jenže jak se zdá, sami tvůrci se zalekli prvotních ohlasů a film je téměř dokonale utajen.

Není v dnešní době běžné, že film uváděný v naší ditribuci nemá své vlastní, byť i jednoduché webové stránky. Vyhledávač Google při dotazu na informace o filmu či jeho distributorovi (Atypfilm s. r. o.) zarputile odkazuje k ostatním recenzím a filmovým databázím. Rovněž ohromující počet nasazených kopií (pět) vybízí k zamyšlení nad distributorskou volbou této strategie. Zvědavý divák očekávající dechberoucí podívanou (v kterémkoliv slova smyslu) musí pečlivě studovat programy kin jako Dům kultury Ostrov nebo Městské kulturní středisko Havířov, aby mohl slyšet Libuši s úsměvným akcentem říkat známé věty o městech a jejich slávě.

Neméně překvapující marketingový tah předvedl distributor s ukázkami filmu na serveru Youtube.com, kde nejdříve kromě traileru umístil i ukázky z filmu. Poté, co se staly díky recenzím velmi populární, je však stáhl. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o pirátské nahrávky, kde by jejich stažení bylo logické, nelze tento krok pochopit jinak, než jakousi snahu celý film utajit.

Máme tedy po delší době možnost zhlédnout film, kde jeho distribuce koná podobně zábavné kroky jako například Deana Jakubisková. Otázkou zůstává, z čeho obviní tvůrci filmu recenzenty. Z malé návštěvnosti to snad ani nepůjde.

Kněžna Libuše
The Pagan Queen
Režie: Constantin Werner
Kamera: Bobby Bukowski
Hrají: Winter Ave Zoli, Csaba Lucasm Lea Mornar, Pavel Kříž, Marek Vašut ...
Formát: 35 mm, Dolby Digital, české titulky
Délka filmu: 99 min.

0 komentářů: