Ať žijí odvážní režiséři

Česká filmová tvorba posledních let se jakoby záměrně vyhýbá tématům, které jsou náročné na výpravu. Je proto příjemné, že mezi záplavou filmů ze současných nebo lehce minulých let se našel někdo, kdo si troufl na historický film. Navíc komedii. Už tento fakt si zaslouží pozornost. Otázka je, zda je možné s „českým rozpočtem“ natočit film, který obstojí v konkurenci zahraničních velkofilmů.


Film Ať žijí rytíři! vypráví příběh půl tuctu dětí různého věku, kteřé žijí na tvrzi se svým otcem, Martinem z Vamberka (David Prachař), rytířem a šlechticem, který spravedlivě a moudře vládne svému panství. Martin je jednoho dne povolán na královský dvůr, aby se obhájil proti nařčení z čarodějnictví. Ale udání je lest souseda Albrechta (Pavel Kříž). Albrecht netuší že jeho problémy uvězněním Martina teprve začínají a že získat sousedovo panství nebude tak jednoduché. Martinovy děti se totiž nechtejí vzdát svého domova a pustí se do boje o tvrz i otcův život a čest.
Jisté je, že režisér filmu Karel Janák je zdatný filmař, který dokáže za malé peníze natočit slušnou podívanou pro mladší publikum. Film neobsahuje letecké záběry hradních komplexů, ale malá tvrz i Albrechtův hrad působí stylově a zapadají do lokálního příběhu. Atmosféra je působivá a systematicky budovaná. Zdánlivě klidně plynoucí děj výrazně zrychlí brilantně natočená honička s povozem, která vypovídá a velké zručnosti jak režiséra, tak kameramana i střihače. Zdařilá akční podívaná rámuje i zlom děje, tedy konec her a začátek boje o život.
Přijemně působí i herecké výkony většiny hrdinů. Velká část příběhu stojí právě na herectví dětí, a přestože z jejich úst občas zazní nestředověky „cool“ hláška, je pronášena přirozeně a nepůsobí trapně. Z dospělých herců dostal největší prostor Pavel Kříž, jehož prvotní úlisnost přechází ve zlobu a šílenství na samé hranici přehrávání, nikdy však za ni.
Bohužel, film neobsahuje jen povedené složky. Hudba Ondřeje Brzobohatého se sice snaží navodit středověkou atmosféru, ale daří se jí to velmi málo a spíš funguje v těch částech, kde je slyšet zvuk elektrické kytary. Další slabinou je vyvrcholení bitvy, jejíž předvídatelnost by šla prominout vzhledem k hlavní cílové skupině filmu. Už méně opodstatněné je „cimrmanovské“ protažení závěru filmu, kdy již vše podstatné bylo řečeno a jde jen o dekorování hrdinů, což vyvolává pocit, že se štáb chtěl dostatečně najíst při středověké hostině. Technicky lze filmu vytknout několik drobných detailů, jako například traktorem posečená a shrabaná louka v závěrečném boji nebo lacině působící letící ohnivé koule, které srážejí působivost výpravné bitvy s katapulty.
Ať žijí rytíři! je povedený film, i když se mezi legendární pohádky pravděpodobně nezapíše. Největší odezvu najde u dětí ve věku 12 - 16 let, které ještě nepropadly úpířím ságám, ale už vyrostly z pohádek pro nejmenší. Dospělí, kteří s nimi na film půjdou, ho ocení, pokud budou dostatečně vnímaví a ochotní se ponořit zpět do světa svých potomků. Pokud se jim to podaří, odejdou z kina přijemně naladěni a povzbuzeni do boje proti Albrechtům jejich běžného života.

Ať žijí rytíři!
Česká republika, 105 minut
Režie: Karel Janák
Hrají: David Prachař, Pavel Kříž, Tereza Voříšková, Matěj Hádek, Ota Jirák, Martin Písařík, Hynek Čermák, Danny Mesaroš, Michael Beran
Hodnocení: 70%

0 komentářů: